Kurnik

Przepis na Kurnik.
Na Rusi kurnik był zaliczany do tradycyjnych potraw weselnych. Przygotowywany był z przaśnego ciasta, ułożonego wielowarstwowo i efektownie ozdobionego. Zwyczajowo przyrządzano go w domu pana młodego oraz w domu panny młodej. Weselne danie dla pana młodego ozdabiano figurkami ludzi, które wykonywano z ciasta, a miały symbolizować przyszłą rodzinę, a placek dla panny młodej dekorowano ornamentami kwiatowymi, symbolem dziewiczej czystości i delikatności. Niekiedy ornamenty były bardzo skomplikowane. Z upływem czasu kurnik przestał być wypiekiem weselnym. Zaczęto go przygotowywać w sposób bardziej uproszczony. Zamiast przaśnego ciasta coraz częściej używano ciasta francuskiego.

.

Przepis na 6 porcji:

  • 500 g ciasta francuskiego,
  • 1 jajko do smarowania.
Bliny:

  • 40 g mąki,
  • 2 g cukru,
  • ½ jajka,
  • 100 g mleka,
  • 2 g stopionego masła,
  • sól.
Farsz:

  • 450 g mięsa drobiowego,
  • 60 g ryżu,
  • 2 gotowane jajka,
  • 150 g świeżych grzybów lub 50 g suszonych,
  • 50 g masła,
  • 10 g posiekanej natki pietruszki.
1. Przygotować farsz. Ugotować kurę, oddzielić mięso od kości i skóry, pokroić je i przyprawić masłem. Ugotować ryż na sypko, dodać do niego masło, ¼ część posiekanych, ugotowanych na twardo jajek, posiekaną natkę, sól oraz pieprz. Do farszu grzybowego podsmażyć świeże grzyby, pokrojone w plasterki lub ugotowane grzyby suszone. Do farszu jajecznego należy posiekać jajka ugotowane na twardo, przyprawić je masłem, posiekaną zieleninę oraz przyprawami korzennymi.
2. Przygotować ciasto na bliny. Jajko rozetrzeć z cukrem i solą, rozprowadzić tą masę mlekiem, wsypać przesianą mąkę i zamiesić rzadkie ciasto, tak, aby nie było w nim granulek, a następnie usmażyć 4 bliny.

3. Rozwałkować ciasto francuskie na placek grubości 4–5 mm. Wykroić z niego 2 okrągłe placki o różnych średnicach. Na mniejszy placek położyć blin, ciasto francuskie powinno wystawać poza niego.

4. Na blinie położyć jeden z farszów, a na nim umieścić następny blin. Czynność powtórzyć 4 razy.

5. Brzegi dolnego placka posmarować roztrzepanym jajkiem, całość nakryć drugim plackiem z francuskiego ciasta. Brzegi obu placków zlepić, całość ładnie uformować w kopczyk i posmarować roztrzepanym jajkiem. Udekorować wyrób figurkami z ciasta, również je posmarować roztrzepanym jajkiem, po czym wstawić do ogrzanego piekarnika i upiec w temperaturze 210–220°C na złocisty kolor.

6. Kurnik po upieczeniu i lekkim przestudzeniu pokroić na porcje, wyłożyć na półmisek i podawać. Osobno można podać grzybowy lub drobiowy bulion.


Ten oraz wiele innych przepisów znajdziesz w książkach kucharskich z przepisami i encyklopediach kulinarnych na stronie Wydawnictwa Rea.

0 komentarze:

Strony informacyjne

Obsługiwane przez usługę Blogger.