Blinczyki z poziomkami

Przepis na blinczyki z poziomkami.
Tego, że blinczyki są bliskimi krewniakami blinów, nietrudno się domyślić. Bliny to potrawa kłopotliwa, pracochłonna, wymagająca dużego nakładu czasu, dlatego że ciasto na nie powinno być przyrządzone na rozczynie. Rozczyn trzeba wcześniej przygotować. Blinczyki nie wymagają dużo czasu. Wystarczy wymieszać mleko lub wodę z mąką i jajkami, trochę posolić ciasto, dodać odrobinę cukru i zaraz można smażyć blinczyki. Do smażenia najlepiej nadaje się żeliwna patelnia z grubym dnem, dlatego że równomiernie się nagrzewa.


Patelnię koniecznie należy najpierw rozgrzać z solą, następnie wytrzeć ją do sucha i ponownie rozgrzać. Przed nalaniem ciasta trzeba posmarować ją olejem lub stopionym masłem, można w tym celu wykorzystać również niesoloną słoninę. Tłuszcz można rozprowadzać połówką surowego ziemniaka lub pędzlem. Ciasto powinno był rzadkie. Należy je wylewać na patelnię cieniutką strużkę. Podczas nagrzewania pęcherzyki płynu wyparowują, aż ciasto spulchnia się samo.

Blinczyki, podobnie jak bliny, podaje się ze śmietaną, ze stopionym masłem, z rybą, kawiorem, mięsem lub skwarkami. Mogą być również inne nadzienia. Tak samo, jak wieki temu, amatorzy słodkości uwielbiają blinczyki z owocami, konfiturą, makiem lub miodem.

Przepis na 6 porcji:

  • 2 jajka,

  • 500 g mleka,

  • 150 g mąki pszennej,

  • ½ łyżeczki cukru,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 2 łyżki stopionego masła,

  • poziomki.
1. Ubić jajka, dodać do nich trochę mleka.

2. Dołożyć przesianą mąkę, pozostałe mleko, sól, cukier i wymieszać wszystko na jednolitą masę.

3. Rozgrzać patelnię, posmarować ją masłem i smażyć cienkie blinczyki z obu stron. Patelnię należy posmarować przed smażeniem każdego następnego blinczyka.

4. Blinczyki podawać z poziomkami.


Ten oraz wiele innych przepisów znajdziesz w książkach kucharskich z przepisami i encyklopediach kulinarnych na stronie Wydawnictwa Rea.

0 komentarze:

Strony informacyjne

Obsługiwane przez usługę Blogger.