O książce
Tradycyjna kuchnia rosyjska.
Praktyczne porady i sprawdzone receptury
Historia, podstawowe produkty i tradycyjne przepisy
Przepisy świąteczne i na co dzień
Historia rosyjskiej sztuki kulinarnej swoimi korzeniami sięga w odległe wieki. Kuchnia rosyjska nim przybrała taką postać, w jakiej znamy ją dzisiaj, przebyła bardzo długą drogę. Minione epoki i znaczące wydarzenia historyczne odcisnęły w niej ślad, a pierwotnie powstałe kulinarne skłonności i preferencje mieszkańców Rusi, z biegiem lat zmieniały się. Ponadto, na przestrzeni wieków, kuchnia rosyjska była otwarta na tradycje kulinarne innych narodów i wchłaniała ich najlepsze elementy. Dziś można śmiało powiedzieć, że w kuchni narodu rosyjskiego odzwierciedla się jego historia, kultura, tradycje i obyczaje.
Kuchnia rosyjska uznawana jest na całym świecie za wyjątkową. W żadnej innej kuchni świata nie znajdziemy takiej obfitości mięsnych, rybnych, warzywnych oraz innych dań. Rosyjska sztuka kulinarna uosabia pomysłowość i zaradność Rosjan. Dania przygotowywane według przepisów podanych w książce, zachowują swój niepowtarzalny smak a współczesne sposoby obróbki i przygotowywania produktów, nie zmieniają charakteru dań rosyjskiej kuchni, ale wręcz go podkreślają. Są dania, bez których trudno sobie wyobrazić kuchnię rosyjską np.: bliny, galarety, kapuśniak, pielmieni, żurek, ciasta, gęś z jabłkami, kasza, kisiel, pierniki, herbata, kwas…
Galaretę wymyślili w XIX w. francuscy kucharze-restauratorzy, a jej prototypem była studzenina – starodawne danie rosyjskie, cieszące się wielkim uznaniem zarówno szlachty jak i pospólstwa. Kisiel – to również dawna potrawa kuchni rosyjskiej i w latopisie „Powieść lat minionych” mówi się o niej: Danie to odegrało ważną rolę w historii – kisiel niegdyś uratował miasto Biełgorod od Połowców. To tylko dwa przykłady z wielu znamienitych potraw rosyjskich, które również mają swoje zadziwiające historie.
Informacje o książce:
Praktyczne porady i sprawdzone receptury
Historia, podstawowe produkty i tradycyjne przepisy
Przepisy świąteczne i na co dzień
Historia rosyjskiej sztuki kulinarnej swoimi korzeniami sięga w odległe wieki. Kuchnia rosyjska nim przybrała taką postać, w jakiej znamy ją dzisiaj, przebyła bardzo długą drogę. Minione epoki i znaczące wydarzenia historyczne odcisnęły w niej ślad, a pierwotnie powstałe kulinarne skłonności i preferencje mieszkańców Rusi, z biegiem lat zmieniały się. Ponadto, na przestrzeni wieków, kuchnia rosyjska była otwarta na tradycje kulinarne innych narodów i wchłaniała ich najlepsze elementy. Dziś można śmiało powiedzieć, że w kuchni narodu rosyjskiego odzwierciedla się jego historia, kultura, tradycje i obyczaje.
Kuchnia rosyjska uznawana jest na całym świecie za wyjątkową. W żadnej innej kuchni świata nie znajdziemy takiej obfitości mięsnych, rybnych, warzywnych oraz innych dań. Rosyjska sztuka kulinarna uosabia pomysłowość i zaradność Rosjan. Dania przygotowywane według przepisów podanych w książce, zachowują swój niepowtarzalny smak a współczesne sposoby obróbki i przygotowywania produktów, nie zmieniają charakteru dań rosyjskiej kuchni, ale wręcz go podkreślają. Są dania, bez których trudno sobie wyobrazić kuchnię rosyjską np.: bliny, galarety, kapuśniak, pielmieni, żurek, ciasta, gęś z jabłkami, kasza, kisiel, pierniki, herbata, kwas…
Galaretę wymyślili w XIX w. francuscy kucharze-restauratorzy, a jej prototypem była studzenina – starodawne danie rosyjskie, cieszące się wielkim uznaniem zarówno szlachty jak i pospólstwa. Kisiel – to również dawna potrawa kuchni rosyjskiej i w latopisie „Powieść lat minionych” mówi się o niej: Danie to odegrało ważną rolę w historii – kisiel niegdyś uratował miasto Biełgorod od Połowców. To tylko dwa przykłady z wielu znamienitych potraw rosyjskich, które również mają swoje zadziwiające historie.
Informacje o książce:
- Autor: Praca zbiorowa
- Tłumaczenie: Inna Łukasik
- ISBN: 978-83-7544-247-2
- Format: 170 x 224 mm
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Cena: 34,90 zł
Linki
Strony informacyjne
Inne publikacje kulinarne
Kategorie przepisów
Obsługiwane przez usługę Blogger.